Dış Gebelik Tedavisi

 

Dış Gebelik Nedir?

Sağlıklı bir hamilelik sürecinde döllenmiş yumurta olan embriyo, uterus ismi verilen, rahmin iç kısmına tutunarak buraya yerleşir ancak  embriyo ,rahim dışında herhangi bir yere yerleşir ise  dış gebelik meydana gelir. Embiryonun  dış gebelik vakalarının &49;95’inde,  fallop tüplerine yerleştiği görülmektedir. Ancak, embriyo nadiren de olsa, rahim ağzı veya karın içine de yerleşebilir. Rahim dışındaki bu bölgeler, döllenmiş bir yumurtayı korumaya ve tutmaya uygun yapıda değildir. Bu nedenle, dış gebelikte embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişme ihtimali bulunmaz.

 

Dış gebelik, anne sağlığı açısından oldukça ciddi risklere sahiptir. Fallop tüplerine yerleşen embriyo, burada büyümeye devam ederek, tüplere zarar verebilir. Bu durum, üreme yeteneğinin kaybedilmesine ve hatta hastanın ölümüne kadar varan, ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, dış gebeliğin erken teşhisi edilmesi ve en kısa sürede sonlandırılması önem arz etmektedir.Tedavi zamanında yapılmadığında, annenin hayatı riske girebilir. Hayati risk atlatılsa bile, sonraki gebelikleri olumsuz etkileyecek, ciddi üreme sistemi sorunları ortaya çıkabilir.

 Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

 Dış gebelik çok büyük oranda, tüplerin sağlıklı olmaması, hasarlı olması nedeniyle olur.

Bunun sebebi de;

*Geçirilmiş yaygın iç genital organların enfeksiyonu (rahim, tüp ve çevre dokuların iltihabı)

*Cinsel yolla bulaşan hastalık geçirilmiş olması

*Önceden dış gebelik geçirilmiş olması

*Çocuk sahibi olamama hikayesi

*Endometriosis hikayesi

*Geçirilmiş karın cerrahisine bağlı yapışıklıklar

*Tüplerle ilgili geçirilmiş ameliyatlar (örneğin tüplerin bağlanması) dır.

 Bunun dışında,

*İleri anne yaşı

*Sigara içimi de dış gebelik olasılığını arttıran faktörlerden

 *tüp bebek gibi tedavi ile oluşan gebeliklerde de risk artışı görülebilmektedir. 

Dış gebelikte, normal hamilelik sürecinde de karşılaşılabilen bazı belirtiler görülür. Ancak, sağlıklı bir gebelik ile arasında bazı farklar bulunur.

  • Lekelenme biçiminde de olabilen vajinal kanamalar

  • Adet dışı, hafif ya da yoğun kanama

  • Bıçak saplanmasına benzeyen, ani ve keskin ağrı

  • Karnın tek bir tarafında görülen şiddetli ağrı

  • Karın ve kasık ağrısı. Ani ve şiddetli, arada artıp azalabilen tarzda olabilir ve her iki tarafta da tek tarfta da hissedilebilir.

  • Baş dönmesi

  • İç kanama ve kan kaybın bağlı, halsizli, bitkinlik, bayılma

  • Sindirim sistemi bozuklukları gibi durumlar, dış gebelik belirtileri olarak karşımıza çıkar.

Tüm bu belirtiler, henüz adetiniz gecikmeden veya gecikse de gebelik şüpheniz yokken de olabilir. Bu nedenle, üreme çağındaki kadınlarda, acil karın ağrılarında muhakkak dış gebelik akılda tutulmalıdır.Bu gibi durumların varlığında, en kısa sürede doktora başvurmak gerekir. Bu belirtilerde hastaneye başvurulduğunda, jinekolojik muayene ve ultrasonla tanı konulmaya çalışılır. Bazen de kanda gebelik testi, Beta hcg bakılabilir.Doktor muayenesi ile Beta hCG değerine ve rahim içerisinde doğum kesesinin gelişip gelişmeğine bakılır. Belirli bir değerin üzerinde çıkan Beta hCG ile beraber, rahim içerisinde doğum kesesinin gelişmemiş olduğu gözlemlenirse, dış gebelikten şüphelenilir

Dış gebelik, rahim içi, sağlıksız bir gebelik ya da düşük tehdidiyle çok benzer klinik özellikler gösterdiği için, tanıda çok zorlanılabilir ve günlerce tanı konulamayabilir. Beta hcg değerleri, aralıklı olarak takip edilerek, tanı konulmaya çalışılır ve bazen de tanı konamadan, gebelik sonlanır. Bu süreçte klinik durumunuza göre, hastanede yatış yapılabileceği gibi, ayaktan da takip edilebilir..

Dış Gebelikte Beta HCG Değeri Yükselir Mi?

Anne adayları, gebe kalıp kalmadıklarını  genellikle Beta hCG hormon testi sonucu ile anlarlar. Ancak, Beta hCG hormonun yüksek olması, embriyonun doğru bir şekilde rahim içine yerleştiği anlamına gelmez.  Beta hCG hormonu,dış gebelik durumunda da test sonucunda yüksek çıkabilir.

Dış gebelik durumunda, normal bir hamileliğe göre Beta hCG hormon seviyesi, beklenen değerden az olabilir. Ayrıca progesteron seviyesindeki düşüklük de hamileliğin normal olmadığına işaret edebilir.

Dış Gebeliğin Tehlikesi Var Mıdır?

Dış gebelik, hastanın sağlığı açısından önemli riskler barındırmakta; bazı durumlarda, hayati tehlikeye yol açabilmektedir. Tüplere yerleşen yumurta, burada büyüyerek yırtılmalara neden olabilir. Fallop tüpünün yırtılması ile başlayan batın içi kanama, fark edilmediği durumlarda, hayati tehlike arz edebilir. Bu nedenle dış gebelik, teşhis edildiği andan itibaren, en kısa sürede tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide, sadece izlem, ilaç ya da cerrahi kullanılır. Eğer gebelik küçükse ve tüp henüz yırtılmamışsa, ilaç tedavisi seçilebilir. İlaç tek doz ya da birkaç doz şeklinde uygulanabilir ve gebeliğin büyümesini durdurup, vücut tarafından emilmesini sağlar. Bu şekilde tüpler korunmuş olur. Tedaviye cevap alınırsa, sıkı kan değerleri takibiyle izlenir. Alınmazsa, cerrahi yapılır.

Uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi için hasta, kapsamlı bir muayeneye tabi tutulur. Gaziantep  dış gebelik ve tedavisi için randevu almak isterseniz, kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

  • Embriyonun yerleşim yeri

  • Hastanın hormonal değerleri

  • Hastanın genel durumu ve medikal geçmişi

  • Kanama olup olmaması gibi faktörler tedavi yönteminin seçiminde önemlidir.

Annede batın içi yoğun kanama ve kanamaya bağlı baygınlık ve bilinçte bulanıklık gibi durumlar söz konusu ise gerekli tıbbı mudahale yapılıp , acil  olarak  genel anestezi altında,  direk cerrahi tedavi uygulanır.

Ameliyat kapalı (laparoskopik) ya da açık ameliyat şeklinde  uygulanabilir. Uygulanacak cerrahide  hekimin tecrübesi önemlidir. 

Tüp henüz yırtılmamışsa, kapalı ameliyatla, tüp üzerine uygulanacak bir kesiyle, gebelik alınabileceği gibi, bazen de tüm tüpün alınması gerekebilir.Eğer, iç kanama var ve klinik durum uygun değilse, direkt açık cerrahi yapılarak duruma göre, gebelik kesesi alınabileceği gibi tüp de çıkarılabilir.

Dış gebelik geçirilmesi, her zaman için sonraki gebelikte de dış gebelik yönünden artmış risk taşır. Takip eden gebelikte dış gebelik ihtimali &49;1 den &49; 4 e çıkar. Bu nedenle, sonraki gebeliklerde, gebeliğin çok erken tanınması ve kan beta hcg değerleriyle yakın takibi erken tanıyı sağlayarak, tedavide başarı şansını arttırır.

Dış Gebelikte İlaç Tedavisi

İlaçla tedaviye başvurulduğu durumlarda, vücudun hamilelik dokusunu yok etmesini sağlayan bir iğne yardımıyla, dış gebelik sonlandırılır. İğneyle verilen bu ilaç sayesinde, hücre büyümesi durdurulur. Dış gebeliğin ilaçla tedavisinde, enjeksiyon sonrasında, kasılma ve kanama gibi belirtiler görülebilir. İlacın etkili olup olmadığının tespiti için kan testleri uygulanır. İlaçla tedavide, tek bir doz yeterli olabileceği gibi, bazen uygulamanın tekrarlanması da gerekebilir. Ancak bu yöntem, genellikle tercih edilmez. Dış gebeliğin en etkin tedavisi cerrahi ile, anında müdahaledir.

Dış Gebelik Tedavisinde Cerrahi Yöntem

Özellikle, geç teşhis edilmiş dış gebelikte, tüplerin zarar gördüğü veya yırtıldığı vakalarda, cerrahi yönteme başvurmak gerekir. Dış gebelik ameliyatı olarak da bilinen cerrahi müdahale ile tüplerin bir kısmı veya tamamı alınır. Kanamanın görüldüğü bu tür vakalarda, hasta genellikle acil olarak ameliyata alınır. Dış gebelik ameliyatı, hekim önerisine bağlı olarak laparoskopik yöntemle kapalı olarak veya açık ameliyat biçiminde gerçekleştirilebilir.

Gaziantep Dış Gebelik Tedavisi Fiyatları

Dış gebelik tedavisiGaziantep, birden fazla yöntemle gerçekleştirilebilir. Tedavi planı, hastanın medikal durumuna göre, hasta özelinde yapılır. Teşhis  anında ki hasta durumuna bağlı olarak ilaçla veya cerrahi müdahale ile tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu nedenle, dış gebelik tedavisi fiyatları değişiklik gösterir. Gaziantep dış gebelik tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak için kliniğimiz ile iletişime geçebilir; randevu oluşturabilirsiniz.