Dört Boyutlu Ultrason

Gebelik ultrasonu Gaziantep

Ultrasonografi tıbbi bir görüntüleme yöntemidir ve vücut yapıları hakkında bilgi verir. Çok sayıda organ sistemi için kullanılabilen ultrasonografi, gebelik takibinde çok değerli bir yer tutar çünkü anne karnındaki bebeğin yapısı, sağlık durumu, etrafını saran amniyon sıvısı, zarlar ve plasenta hakkında çok değerli bilgiler verir. Aynı şekilde gebelik dışında da kadın üreme organlarının sağlık durumunun değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanırız.

Teknik olarak, karnınıza jel sürüldükten sonra, prob çeşitli açılar verilerek karnınızda gezdirilir ve bebeğin görüntüleri alınmaya çalışılır. Cihaz, probdan, yüksek frekansda ses dalgaları gönderir. Bu ses dalgaları dokulara çarpınca geri yansır ve bu yansıma her dokudan farklı olur. Cihaz, bir bilgisayar vasıtasıyla, bu farklı doku yansımalarını işler ve görüntü olarak ekrana verir. Karnınıza sürülen jelin amacı, ses dalgalarının havada yayılmadan direk olarak dokuya iletilmesini sağlamaktır.

Rutin gebelik ultrasonları kurumun şartlarına göre, 5-20 dk arasında değişebilir. Daha ileri incelemeler olan detaylı ultrason, ense kalınlığı ölçümü gibi değerlendirmeler daha uzun zaman alabilir.

Bazı ultrason değerlendirmeleriniz için (ense kalınlığı ve detaylı ultrason gibi) doktorunuz sizi bir perinatolog (yüksek riskli gebelik uzmanı) ya da bir radyoloğa yönlendirebileceği gibi tercihine göre tüm değerlendirmeleri kendi de yapabilir. Bu konuyu sizi takip eden doktor belirleyecektir. Yine aynı şekilde tüm gebelik boyunca, şüphelendiği bir durum olduğunda sizi bir perinatoloğa yönlendirebilir. Yine özellikle kromozomal bozukluklar konusunda bir şüphesi olduğunda, genetik uzmanına veya bir anormallik saptadığı durumda, ilgili uzmana yönlendirebilir. (Mesela, bebekte beyinde su toplanması saptanması durumunda, doğunca yaşayabileceği problemler veya olası ameliyatlar hakkında bilgi almanız için beyin cerrahisine yönlendirilebilirsiniz.)

İlk gebelik ultrasonunuz, 6-8 hafta arası yapılır. Bu ultrasonun amacı;

*Bebeğin kalp atışının olduğunu görmek

*Rahim içi mi dış gebelik mi olduğunu değerlendirmek

*Gebelik haftasını tam olarak hesaplayabilmek

*Tek veya çoğul gebelik  olduğunu görmek

Genel olarak ilk gebelik ultrasonunu takip eden ultrason incelemelerinde;

*Bebeğin kalp atışı

*Bebeğin büyümesi (gebelik haftasına göre ağırlığı)

*Amniyon sıvısının miktarı

*Plasentanın rahimdeki yerleşimi

*Bebeğin Cinsiyeti (öğrenmek isteyip istemediğiniz sorulacaktır)

*Bebeğin organ sistemleri

*Pozisyonu, hangi kısmıyla geldiği

*Rahim ağzı uzunluğu

*Gerek duyulursa, sıkıntıda olup olmadığına dair özel incelemeler (Biyofizik profil, göbek kordonu Doppleri vb) değerlendirilir.

Daha sonraki haftalarda yapılması gerekli olan ultrason değerlendirmeleri ise temelde;

*11-14 hafta arası, Down sendromu tarama testi

*18-23 hafta arası detaylı ultrason taraması

*32. hafta sonrası, bebeğin gelişimi, suyunu, pozisyonunu, anne karnında iyilik halinde olup olmadığını anlamak için yapılan ultrason incelemeleri sayılabilir.

Cinsiyet tayini için 15-16. hafta ve doktorunuzun uygun gördüğü ya da şikayetiniz olduğu herhangi bir zamanda ultrason tekrarlanabilir.

Bazı hekimler, ayda bir rutin ultrason yapmayı tercih edebilirken bazı riskli gebeliklerde ise daha sık tekrarlanabilir. Bebeğinizi görmek istemek tabi ki hakkınızdır ama önemli olan yukarıda belirtilen zamanlar dışında, rutin ultrasonun gerekli olmadığı, sizin isteğinize ve sağlık kurumunun imkanlarına göre ultrason yapılma sıklığının ayarlanabileceğini bilmenizdir. Gerekli olan tıbbi inceleme bittikten sonra bebeğin pozisyonu uygunsa, doktorunuz size 4 boyutlu görüntüyü de imkanları ve zamanı dahilinde gösterebilir.

Ultrasonun gebelikte kullanıma girmesi neredeyse 40 yıla ulaşmıştır. Ve bu sürede yapılmış olan büyük ölçekli bilimsel çalışmalarda, ultrasonun zarar verdiğine ya da tekrarlayan ultrasonların bebekte sakatlığa yol açacağı ya ada büyümesine engel olacağı yönünde hiçbir kanıta rastlanmamıştır. Ultrason X ışınları gibi radyasyon içermez. Sadece insan kulağının duyamayacağı frekansta ses dalgası kullanır ve bu da anne karnında gelişmekte olan bebeğe zarar vermez. Önemli olan nokta; her ne kadar bilinen bir zararı olmasa da sadece keyif için çok sık ultrason yapılmasının anlamsız olduğudur. Doktorunuz gereken sıklığı size söyleyecektir.

 

Dört Boyutlu Ultrason  Gaziantep 

Dört boyutlu ultrason Gaziantep, anne karnındaki bebeğin hareketli olarak görüntülenmesini sağlar. İki boyutlu ultrasondan alınan görüntülerin birleştirilmesiyle oluşan bu dört boyutlu görüntü, bebeğin mimiklerinin bile görülmesini sağlar. Üç boyutlu ultrasondan farklı olarak, bebeğin hareketleri gecikmeli değil, eş zamanlı olarak görüntülenir.

Gaziantep dört boyutlu ultrason için Op. Dr. Emine Suat&39;ın  kliniği ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Ultrason Çeşitleri Nelerdir?

Kullanım amacına bağlı olarak sınıflandırılan, farklı ultrasonografik görüntüleme türleri bulunur;

  • Pelvik Ultrasonografi: Rahim ve yumurtalık taramalarında, hamileliğin ileri dönemlerinde uygulanan ultrason işlemidir.
  • Abdominal Ultrasonografi: Karın boşluğundaki organların görüntülenmesidir.
  • Transvajinal Ultrasonografi: Kadın üreme organlarının görüntülenmesinde başvurulan ultrasonografik yöntemdir.Genelde gebelik ultrasonu karından yapılırken, erken hafatalarda ya da bazen sonraki haftalarda da gerek duyulursa, vajinal yoldan yapılabilir. Vajinal yoldan yapılan ultrasonun bilinen ya da kanıtlanmış hiçbir zararı yoktur. Daha net bilgi ve görüntü verir. Bilinenin aksine değil düşüğe sebep olmak, vajinal kanaması olan gebelerde, daha net bilgi alıp, daha erken tanı koyabilmek için tercih ederiz. Vajinadan uygulanan prob, sadece rahim ağzına ulaşır ve bunun da cinsel ilişkiden bir farkı yoktur sadece rahatsız hissetmenize neden olabilir.
  • Renkli Doppler Ultrasonografi: Damar hastalıklarının teşhisinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.

Gebelik döneminde, anne karnındaki bebeği ve gelişimini takip edebilmek için ise 2, 3 ve 4 boyutlu ultrasondan yardım alınmaktadır.

4 Boyutlu Ultrason Nedir?

Ultrasonografik görüntüleme teknolojisi uzun yıllardır gebelik takibinde ve çeşitli hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bununla birlikte, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde artık, daha net, detaylı ve eş zamanlı görüntüleme mümkün olmaktadır.

4 boyutlu ultrason, eskiden beri kullanılan 2D görüntüleme teknolojisi ile benzer prensipte çalışarak, ses dalgaları ile görüntü elde edilmesini sağlar. Ancak, 2 boyutlu ultrasondan farklı olarak, 4 boyutlu ultrason ile hareketli ve detaylı görüntüleme yapmak mümkündür. En, derinlik ve uzunluk boyutları ile görüntüleme yapan 3D teknolojisine zaman boyutunun da eklenmesi ile 4D teknolojisine geçilmiştir. 4 boyutlu görüntüleme ile bebeğin anne karnındaki hareketleri, eş zamanlı olarak monitöre yansıtılır.

Dört Boyutlu Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Ultrason grafisi ile bebeğin gelişimin izlenmesi, hamileliğin ilk haftalarından itibaren yapılır. Ancak, 4 boyutlu ultrason teknolojisini kullanarak görüntüleme, hamileliğin 4. ayından itibaren yapılabilmektedir. Gebeliğin 16. haftasından sonra, 4 boyutlu ultrason için, bu teknolojiye sahip kliniklerden randevu alınabilir. Bununla birlikte, en net ve detaylı görüntüleme, hamileliğin 6. ve 7. ayları arasında mümkün olmaktadır. Gebeliğin 24. ve 30. haftaları arasında, bebeğin cilt altı yağ dokusu gelişmiş olur. Bu nedenle, yapısal olarak dört boyutlu ultrason ile görüntüleme için daha uygun bir hale gelir. Ancak, 30. haftadan sonra, anne karnındaki yeri bebek için dar hale gelmeye başlar. Bu nedenle bebek, pelvise doğru iner ve dört boyutlu ultrasonda net bir görüntü elde etmek zorlaşabilir.

4 Boyutlu Ultrason Gerekli Mi?

Normal bir gebelik sürecinde, 2 boyutlu ultrason ile bebeğin görüntülenmesi ve takibinin yapılması yeterli olmaktadır. Ancak, belirli sorunların tespitinde, daha detaylı bir inceleme yapma şansı verdiği için 3 veya 4 boyutlu ultrason ile görüntüleme yapılabilir. 4 boyutlu görüntüleme, yarık dudak, fazla parmak (polidaktili), yüz deformiteleri, omurilik sorunları gibi anomalilerin değerlendirilmesinde uzman hekime yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, bu tür bir anomalinin tespitinde, sorunun ebeveynler tarafından daha kolay anlaşılabilmesi için de dört boyutlu görüntülemeden yararlanılabilir.

4 boyutlu görüntüleme, ebeveynler tarafından, anne karnındaki bebekleri ile bağ kurmak, onun gelişim sürecini takip edebilmek açısından da tercih edilmektedir. Anne karnındaki bebeğin mimik ve hareketlerinin canlı olarak görüntülenmesi, ebeveynler için unutulmaz bir deneyim yaşama şansı sunar.

Gaziantep  4 Boyutlu Ultrason Fiyatları

4 boyutlu ultrason Gaziantep,  günümüzde yeni ve etkileyici bir teknolojidir. Dolayısıyla ebeveynler için heyecan verici deneyimleri de beraberinde getirmektedir. Özellikle down sendromu, yarık parmak gibi gelişimsel ve kromozomal sorunların teşhisinde de oldukça önemlidir. Daha gelişmiş bir teknoloji olduğu için dört boyutlu ultrason fiyatları, bir miktar daha yüksek olabilir. Kliniğin kendi değerlendirmesi de fiyatları etkiler.

Gaziantep  dört boyutlu ultrason fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.