Sezaryan Doğum
Sezaryen Doğum Gaziantep
Ameliyathane koşullarında ve anestezi altında, cerrahi müdahaleyle doğumun gerçekleştirilmesi, sezaryen doğum olarak adlandırılır. Doğumun doğal yollardan yani vajınal yoldan gerçekleşmesinin mümkün olmadığı durumlarda, hekim kararı ile uygulanır. Anne tercihi ile sezaryen yapılabilir ya da doğum anında acil durum gelişirse sezaryen yapılması gerekebilir. Doğumun şekline, doğum öncesinde yapılan muayeneler, doğum takibi esnasında oluşabilecek acil durumlar ve anne ile bebeğin sağlığını dikkate alınarak karar vermek gerekmektedir.
Gaziantep sezaryen doğum için kliniğimizle iletişime geçerek; Op. Dr. Emine Suat’dan randevu alabilirsiniz.
Sezaryen Doğum Nedir?
Doğum; dış dünyada yaşama kapasitesine erişmiş, anne karnındaki bir bebeğin (bu ortalama; 40 haftaya tekabül eder), genital yoldan dışarı çıkmasıdır. Bebeğin genital kanaldan çıkarken, anne veya bebeğin hayati durumunu etkileyebilecek bir sıkıntı oluştuğunda , her ikisinin de tehlikeye girmesini engellemek adına, doğum, anne karnına yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Sezaryen adı verilen bu işlem bir ameliyattır, ameliyathane koşullarında gerçekleşir ve anestezi gerektirir.
Tıbbi müdahale yapılıp yapılmamasına göre üç farklı doğum yönteminden bahsetmek mümkündür. Bunlar;
- Doğal (normal) doğum,
- Sezaryen doğum,
- Epidural doğum,
Doğal doğum, herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek duyulmadan, vücudun kendi biyolojik seyri takip edilerek doğumun tamamlanmasıdır.
Sezaryen doğumda bebek, cerrahi operasyon ile alınır. Sezaryen doğum, hem genel, hem de lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir.
Epidural veya spinal anestezi yöntemi ile lokal anestezi uygulanır. Bu yöntem, genel anesteziye göre daha az risk teşkil ettiği için tercih edilmektedir. Epidural anestezi ile annenin, doğum sancılarının neden olduğu ağrıyı hissetmesi engellenir.. Bu anestezi yöntemi hem doğumun vajınal yoldan gerçekleşeceği, hem de sezeryanda tercih edilebilinir.
Sezaryen gerektiren tıbbi durumlar ?
Sezaryen gerektiren yani anne veya bebeğin hayati durumunu etkileyebilecek bir sıkıntı oluşturabilecek tıbbi durumların başlıcaları şunlardır;
- Çoğul gebelikler (İkiz gebeliklerde normal doğum yapılabilir. Ama, erken doğum söz konusuysa, pozisyonları uygun değilse ya da diğer sorunlar varsa, sezaryen tercih edilir.)
- İlerlemeyen doğum eylemi (Doğum eylemi sırasında, rahim kasılmaları, bebeğin ilerleyebilmesi için rahim ağzında olması gereken açılmayı sağlayamaz.)
- Bebekle ilgili endişeler (Göbek kordonu basısı ya da bebeğin kalp atışlarının anormalliği)
- Plasenta ile ilgili problemler (Örneğin; rahim ağzını kapatması- plasenta previa ya da plasentanın erken ayrılması-ablasyo plasenta)
- İri bebek
- Makat geliş
- Annedeki bazı enfeksiyonlar (Örneğin; Genital Herpes)
- Annedeki bazı hastalıklar (Örneğin; kan basıncı yüksekliği/gebelik zehirlenmesi , gebelik diabeti, myom )
- Doğum sürecinde karşılaşılan problemler
- Leğen kemiğinde kırık
- Bebeğin kafasındaki boşluklarda fazla sıvı birikiminin olması
- Annede kalp rahatsızlıklarının olması
- Miyom veya kitlelerden kaynaklı, vajinal doğumda mekanik tıkanma
- Önceki doğumların sezaryenle olmuş olması (Sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD) kararı her anne adayının, bireysel olarak değerlendirilmesinden sonra, kar-zarar oranı göze alınarak, hekimiyle birlikte vermesi gereken ve gebelik ve de doğum sürecinde değişebilecek bir karardır. Hekim ya da merkez, uygun, yüksek donanımlı olanaklara sahip olmayabilir, uygun ekip olmayabilir ve SSVD yaptırmıyor olabilir. Dolayısıyla, böyle bir düşünceniz varsa, gebeliğin başında bunu hekiminizle tartışmalı ve olanaklar doğrultusunda beraber karar vermelisiniz.)
Bunun yanı sıra, anne adayları, normal doğum sürecinden korktukları için de sezaryen doğuma yönelebilir. Bu durumda, kadın doğum uzmanının değerlendirmeleri doğrultusunda karar vermek en doğrusu olacaktır. Gaziantep sezaryen doğum ve normal doğum yöntemleri hakkında tüm merak ettiklerinizi danışmak için Op. Dr.EmineSuat ile iletişime geçebilirsiniz.
Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
Ameliyat öncesinde, gerekli olan ilaç ve sıvıların verilebilmesi için hastada damar yolu açılır. Sonrasında, bel bölgesinden epidural veya spinal anestezi uygulanır. Bu yöntemde, bel bölgesinden özel bir iğne ile girilerek, omuriliği saran zarın dış bölgesine bir kateter yerleştirilir. Bu kateter vasıtasıyla anneye, belden aşağısının uyuşturulmasını sağlayan ağrı kesici madde verilir. Sonrasında, hastanın mesanesine, idrar sondası yerleştirilir. Karın ve diz arasında kalan bölge, antiseptik solüsyonla silinir. Hastanın üstü örtülerek, operasyona hazır hâle getirilir
Sezaryen ameliyatında, cildinize, bikini bölgesinin hemen üzerinden, yatay bir kesi uygulanır. Daha sonra sırasıyla, karın katları geçilerek, rahmin alt bölgesine de aynı kesi uygulanarak bebek çıkartılır. Bebeğin göbek kordonu klemplenir, kesilir ve plasenta elle çıkarılır. Sonrasında da tüm katlar, cerrahi usule uygun olarak, kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır.Operasyon, hastadan hastaya değişmekle birlikte, ortalama 30-40 dakika sürer.
Epidural anestezi, genel anesteziye oranla daha az risklidir. Bu nedenle, sezaryen doğumda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.Sezaryen doğum genellikle, epidural veya spinal anestezi altında gerçekleştirilir.Eğer epidural veya spinal anestezi aldıysanız, bebeğiniz hemen size verilebileceği için kokusunu içine çekme ve ilk ağlamasına şahit olma şansını yakalayabilirsiniz. Ve hemen odanıza çıkarılırsınız. Genel anestezi aldıysanız, anestezi bir müddet ayılma odasında sizi takip ettikten sonra odanıza çıkaracaktır.
Sezaryan amaliyatı sonrası takip nasıl yapılır?
Odanızda takibiniz, düzenli ve sık aralıklarla, tansiyon, ateş, solunum ve nabız takibi şeklinde yapılacak. Ayrıca, karnınıza masaj uygulanarak, rahmin toplanması ve kanamanızın çok olmamasına çalışılacak. Bu masaj canınızı biraz yakabilir ama kanama takibiniz açısından çok önemlidir.
Bebeğiniz hemen yanınıza verilecek ve emzirmesi sağlanacaktır. Genel anestezi aldıysanız dahi anne ve bebeğin ilk yarım saatte buluşturulup, emzirmeye başlanmasına çalışılır.
Ameliyattan ortalama 6 saat sonra hemşireniz tarafından kaldırılıp, yürümeniz istenecektir. Bu çok faydanıza olacak bir uygulamadır.
Sondanız doktorunuzun tercihine uygun bir zamanda çıkarılır. İlk bir kaç gün, dikişleriniz hafif ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Şidetli ağrıda, uygun ağrı kesiciler verilir.
Taburculuğunuz, doktorunuzun tercihine göre birkaç gün içinde yapılır.
Evde almanız gereken önlemler ve öneriler verilerek, kontrole çağrılırsınız.
Sezaryen Doğumdan Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
İyileşme döneminde, hafif kramplar, kasık ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu özellikle emzirme sırasında olur. Sütün gelmesini sağlayan oksitosin hormonu aynı zamanda, rahim kasılmasına da yol açarak, kanamanızı azaltmaya çalışır.
Kanamanız ortalama 6 hafta sürecek ve zamanla, akıntıya dönüşecektir. Loşi kanaması Pıhtılı ve ağrılı olabilir.
Kesilerin iyileşme süreci, 4-6 haftayı bulabilir. Bu süreçte annede, rahatsızlık ve halsizlik hissi olması normaldir.
Enfeksiyonu önlemek için sezaryen sonrası doktorunuz koruyucu antibiyotik verebilir. Cinsel ilişki ortalama 6 hafta sonra önerilir
Sezaryen doğum sonrasında, ilk üç gün sıvı beslenmeye ağırlık verilmesi önerilir.
Ağır egzersizler ve spor için bir süre beklemeniz gerekir.Ortalama bir ay süreyle, annenin ağır kaldırmaması, çok yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınması gerekir.
Ateş, aşırı kanama, halsizlik, kokulu akıntı veya şiddetli ağrı durumunda hemen sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Gaziantep Sezaryen Doğum Fiyatları
Sezaryen doğum, normal doğuma göre daha acısız olsa da ameliyat sonrası iyileşme süreci daha uzundur. Bununla birlikte annenin genel sağlık durumu, anesteziye uygunluğu da değerlendirilerek, doğum yöntemine karar vermek gerekir. Bu nedenle mutlaka gebelik sürecinin başından beri süreci takip eden bir doktor eşliğinde bu kararın verilmesi gerekir.
Sezaryen doğumda kullanılan anestezi yöntemi, fiyatlar üzerinde belirleyici olmaktadır. Bu nedenle fiyatlar kişiden kişiye değişebilir. Gaziantep sezaryen doğum fiyatları hakkında bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.