Aşılama Tedavisi
Aşılama Tedavisi Gaziantep
Korunmasız düzenli cinsel yaşantıya rağmen bir yıl içerisinde çocuk sahibi olamayan çiftlerde infertilite teşhisi konularak birinci basamak tetkikler yapılır ve muhtemel infertilite sebebi araştırılır. Kadının jinekolojik muayenesi, ultrasonografi, erkekte semen analizi ve kadının tüplerinin değerlendirilmesi birinci basamak tetkiklerdir.
Menide spermin çok az ya da hiç olmaması (şiddetli erkek faktörü ya da azoospermi) veya tüplerin her ikisinin kapalı olması durumunda doğrudan tüp bebek tedavisine geçilmelidir. Diğer durumlarda ise kadının yaşına, evlilik süresine ve yumurtalık kapasitesine göre yumurta takibi ya da aşılama tedavisi de uygulanabilir. Aşılama tedavi sıralamasında, yumurta takibi ve tüp bebek tedavisi arasındaki basamaktır. Fakat yumurta takibi yapılmadan doğrudan aşılama da yapılabilir. Ya da 2-3 ay yumurta takibi neticesi gebelik elde edilemediğinde aşılamaya geçilir. Burada kararı belirleyen faktörlerin başında kadın yaşı, yumurtalık kapasitesi ve evlilik süresi gelmektedir. Kadın yaşı ileri ise (35 üstü) veya evlilik süresi uzun ise (5 yıl ve üzeri) ya da kadının yumurtalık kapasitesi zayıf ise aşılama yapılmadan doğrudan tüp bebek tedavisine de geçilebilir.
Aşılama tedavisi Gaziantep ; uzun süre korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bebek sahibi olmakta zorlanan, kısırlık teşhisi olan çiftlerin çocuk sahibi olabilmesini sağlayan bir tedavidir. Aşılama tedavisi, genellikle tüp bebek tedavisinden önce uygulanır. Tüp bebek tedavisinin aksine, sperm hücreleri annenin rahmine enjekte edilir. Bu nedenle aşılama tedavisi adını almıştır ve tıp dilinde “Intrauterine Insemination” olarak da bilinmektedir.
Aşılama tedavisi, günümüzde kısırlık tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle yumurta rezervinin az olduğu ya da sperm hareketliliğinin düşük olduğu durumlarda uygulanır. Aşılama tedavisinin yapılışı, kimlere yapıldığı ve etkisi hakkında yazımızın devamında bilgi bulabilirsiniz. Gaziantep aşılama tedavisi için Op. Dr. Emine Suatile iletişime geçebilirsiniz.
Aşılama Tedavisi Nedir?
Aşılama, kadında haplar ya da düşük dozda iğnelerle yumurta gelişiminin uyarılması neticesi oluşan 1-3 folikülün (yumurta içeren kesecikler) belli boyutlara geldiğinde (17-20 mm) çatlatma iğnesi verilerek olgunlaştırılması, tam çatlama zamanında laboratuarda yıkanmış ve hazırlanmış spermin en iyi haliyle rahime verilmesi ve böylece kadın vücudunda döllenmenin olması için en uygun zamanlamanın sağlandığı yardımla üreme tedavi yöntemidir. Kısaca, spermin laboratuarda hazırlanarak tam yumurtlama zamanında rahime verilmesidir. Döllenme kadın vücudunda, tüplerde olmaktadır.
Aşılama tedavisi; erkekten alınan sperm hücrelerinin yumurta hücresine enjekte edilmesiyle yapılan bir tedavidir. Aşılama tedavisinin amacı; gebeliğe engel olan faktörlerin etkisini azaltmak ve döllenme sürecini mümkün olduğunca kolay hâle getirmektir.
Aşılama doğal bir yöntemdir. Sadece sperm laboratuarda hazırlanır ve yaklaşık 2 saatlik bir hazırlık sonrası 0.5-1 cc’lik konsantre haldeki sperm ince bir kateter ile rahime ağrısız ve acısız bir şekilde bırakılır. Bu esnada yumurta da tam yumurtalıklardan atılmak üzere ya da henüz yeni atılmıştır. Atılan yumurta tüplere girerek orada sperm ile buluşur ve sperm yumurtayı döllerse embryo oluşarak rahime doğru yol alır, rahime girip yapışırsa gebelik oluşur. Aşılama için tüplerle ilgili herhangi bir problem olmaması, en azından bir tüpün açık olması gerekmektedir. Yine aşılama için hazırlanan ileri hareketli fonksiyonel sperm sayısının 5 milyonun üzerinde olması olumlu sonuç almak için kritik değerlerden biridir.
Tüp bebek tedavisinden en önemli farkı ise uygulamanın, yumurta hücresi anne rahmindeyken yapılmasıdır. Bu nedenle tüp bebek tedavisinden önceki aşama olarak da kabul edilir. Özellikle nedeni bilinmeyen kısırlıktan şikâyetçi çiftlerde oldukça başarılı sonuçlar veren, modern ve güvenilir bir tedavidir.
Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Adetin 2-3. günlerinde yapılan ultrasonografi sonrası yumurtalıklarda kist gibi engel bir durum yoksa hap veya tercihen düşük doz iğnelerle yumurtalıklar uyarılır. Her gün günün aynı saatlerinde iğne yapılır ve bir hafta sonra yapılan ultrasonografi ile yumurtalıkların ilaçlara verdiği tepki değerlendirilir. Ultrasonografide folikül (yumurta içeren kesecik) belli boyutlara ulaştığında (17-20 mm) çatlatma iğnesi tabir edilen bir iğne yapılarak folikül içindeki yumurta olgunlaştırılır. Folikül sayısı üçten fazla ise aşılama yapılmaması önerilir ve tedavi iptal edilmelidir, aksi durumda üçüz ve üzeri gebelikler oluşabilir, kadın hayatını riske eden hiperstimulasyon gibi durumlar nadiren de olsa ortaya çıkabilir.
Çatlatma iğnesinden 24-38 saat sonra bir ya da ardışık günlerde iki kez, laboratuarda yıkanan ve hazırlanan spermlerle aşılama yapılabilir. Aşılama günü sabah erkekten 2-5 günlük perhiz sonrası alınan sperm örneği laboratuarda yıkanarak hazırlanır ve konsantre edilerek çok ince bir kateter ile rahime bırakılır. İşlem anestezi gerektirmez, çok basit ve kısadır, ağrısızdır. Normal bir jinekolojik muayene gibidir. Sperm rahime bırakıldıktan sonra 15 dakika istirahat sonrası hasta normal yaşantısına dönebilir. Cinsel ilişki kısıtlaması yapılmaz. Aşılama sonrası progesteron desteği olarak bazı ilaçlar verilebilir, ama şart değildir.
Aşılamadan 12-14 gün sonra gebelik testi yapılarak sonuç değerlendirilir. Gebelik olması durumunda herhangi bir özel takip şekli yoktur, normal kendiliğinden oluşan bir gebelik gibi takip edilir.
Kimlere aşılama yapılır?
Sperm sayısı hafif düşük ise, sperm hareketi hafif düşük ise, açıklanamayan infertilitede, erken evre endometriozisde, kadında yumurtlama problemi varsa ve yumurta takibi ile gebelik elde edilemediyse, sosyal sebeplerle gebelik eldesini hızlandırmak isteyen çiftlerde uygulanabilir.
Aşılama tedavisi ile en başarılı sonuçlar, nedeni bilinmeyen kısırlık şikâyeti olan hastalarımızda alınır. Bununla birlikte çiftin aşılama tedavisine uygun olup olmadığını anlamak için mutlaka kadın ve erkek üreme sistemi değerlendirilmelidir. Erkeklerde sperm kalitesini ve yoğunluğunu anlamak için sperm testi yani spermiogram yapılabilir. Kadınlarda da yumurtlama düzeni ve yumurta rezervleri kontrol edilmeli, aşılama tedavisi için gerekli tüm bulgular bir araya getirilmelidir.
Aşılama tedavisi, özellikle üreme hücrelerinin kalitesizliğine bağlı oluşan kısırlık vakalarında da kullanılabilir.
Aşılama Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Aşılama tedavisinden önce, mutlaka gerekli tetkik ve değerlendirmelerle, çiftin infertilite nedenlerinin araştırılmış olması gerekir. Çünkü kadında miyom ya da polikistik over sendromu vb. rahatsızlıklar olması aşılamayı da olumsuz etkileyebilir. Eğer yapılan incelemelerde nedeni bilinmeyen kısırlık ya da üreme hücrelerinin kalitesi ile ilgili sorunlar görülürse, bu durumda aşılama tedavisi yapılabilir.
Aşılama tedavisinde ilk aşama; yumurta hücresinin tamamen olgunlaşmasını sağlamaktır. Bu süreci hızlandırmak ve yumurta hücresini döllenmeye tamamen hazır hâle getirmek için bir süre hormonal destek gerekebilir. Bu süreç boyunca, anne adayı düzenli olarak kontrole çağrılır. Yumurta hücresinin durumu kontrol edilir ve en ideal zamanda döllenmenin gerçekleşmesi için çatlatma iğnesi yapılır.
Çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra, yaklaşık 36 – 40 saat içerisinde, aşılama uygulamasının yapılması gerekir. Yumurta olgunlaşarak, döllenmeye hazır hâle geldiğinde, erkekten de meni örneği alınır. Alınan örnek, laboratuvar ortamında incelenip, yoğunlaştırılır ve tüm üreme hücreleri aşılama için hazırdır.
Aşılamanın başarısı nedir?
Kabaca &49;10-30 arasında değişmekle birlikte ortalama &49;20 denilebilir. Hazırlama sonrası rahime verilen spermin 10 milyonun üzerinde olması başarıyı arttırmaktadır.
Aşılama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Aşılama tedavisi oldukça kısa sürede tamamlanır. Dakikalar içerisinde diyebileceğimiz bu sürede, anne adayı hiçbir ağrı ya da acı hissetmez. Bu nedenle aşılama tedavisinde anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Ancak özel durumlarda ya da hastamız çok tedirginse genel, lokal anestezi, sedasyon yöntemlerinden biri tercih edilebilir.
Aşılama tedavisi ortalama 15 gün sürer. Kişisel farklılıklara bağlı olarak bu sürede değişiklikler olabilir. Çünkü her kadının âdet döngüsü farklı sürelerde tamamlanır. Ortalama 15 günlük süre zarfında erkeğin tedaviye gelmesi genellikle beklenmez. Kadın bu sürede 2-3 kez ultrasonla takip için kliniğe gelebilir. Planlanan süreçte, erkeğin aşılamanın yapılacağı gün gelip sperm örneği vermesi yeterlidir.
Enjeksiyon yapıldıktan sonra, anne adayı yaklaşık 20 – 25 dakika kadar dinlenir. Bu süreçten sonra yapılması gereken tek şey ise gebeliği beklemektir.
Aşılama Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Aşılama tedavisinde amaç; en kaliteli üreme hücrelerini, enjeksiyon yöntemi ile bir araya getirmektir. Bu nedenle anne ve babanın da üreme hücrelerinin kalitesini düşürecek faktörlerden uzak durması gerekir. Bu süreçte; alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımından tamamen uzak durmak gerekir. Bununla birlikte uyku düzenine ve beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Eğer anne ya da baba adayının herhangi bir şekilde ilaç kullanması gerekirse, bu durum mutlaka kadın doğum uzmanına bildirilmelidir.
En fazla kaç kere aşılama yapılabilir?
Aşılama başarısı her bir tedavi için &49;10-30 olup toplamda 2-3 kere aşılama yapıldıktan sonra tüp bebeğe geçilmesi tavsiye edilir. Fakat 6 kereye kadar da aşılama yapılabilir, gebelik elde etmek mümkündür.
İlk aşılama tedavisi başarısız olduğunda ne kadar beklemek gerekir?
Beklemek gerekmez, ertesi ay ikinci aşılamaya geçilebilir. Aşılama tedavilerini ardışık yapmak tıbben sakıncalı değildir. Kullanılan ilaçlar düşük dozlarda olduğundan kadın sağlığına tehdit oluşturmaz.
Aşılama tedavisinde iğnelere aşırı yumurtalık yanıtı olabilir mi?
Başlanan ilaç dozu çok az bile olduğunda bazen aşırı yanıt olabilmektedir. Genellikle polikistik over hastalarında bu durum ile karşılaşılmaktadır. Aşırı cevap olduğunda ya tedaviyi iptal etmek ve ilişkiyi yasaklamak ya da tüp bebek tedavisine dönüştürmek gerekir. Bu gibi durumlarda tüp bebeğe dönüldüğünde başarı oranı yüksektir.
Özetle, aşılama doğal bir yöntemdir. Kadın düşük dozda iğnelerle kısa süreli (ortalama 10 gün) bir takiple hazırlanır, takip sonunda yumurtlama zamanı geldiğinde sperm laboratuarda yıkanarak rahime özel bir kateter ile verilir, sperm ile yumurtanın tüplerde karşılaşması ve spermin yumurtayı kendiliğinden döllemesi beklenir, döllenme olursa embryo oluşur ve oluşan embryo da rahime yapışırsa gebelik oluşmaktadır.
Fakat aşılama sonucu olumsuz ise hangi aşamada problem olduğunu anlayamayız; o ay gelişen yumurta kaliteli olmayabilir, yumurta overlerden atıldığı halde tüplere giremeyebilir, sperm tüplerde yumurtayı döllememiş olabilir, embryo oluşmuş olup rahimde yerleşememiş olabilir. Bu noktaların hiç birini aşılamada kontrol edemeyiz. Aslında aşılama ile normalde olması gerekeni taklit etmekteyiz. Fakat yumurta gelişimi kontrollü bir şekilde sağlanmakta ve spermler yıkanarak en iyi haliyle yumurta ile buluşması için hazırlanmakta ve rahime aşılanmaktadır.
Gaziantep Aşılama Fiyatları
Günümüzde aşılama tedavisi sayesinde birçok çift, güvenli bir şekilde çocuk sahibi olabilmektedir. Aşılama tedavisinin hem anne hem de bebek sağlığı açısından hiçbir riski yoktur. Ancak her tıbbî işlemde olduğu gibi aşılamanın da mutlaka uzman bir doktor kontrolünde yapılması gerekir. Gaziantep aşılama tedavisi fiyatları ise klinikten kliniğe ve kişinin ihtiyaçlarına göre değişebilmektedir.
Gaziantep aşılama fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Op. Dr. Emine Suat ile iletişime geçebilirsiniz.