Hafta Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik

Gebelik süreci, annenin bedeninin bambaşka yönlerini keşfettiği, her hafta yeni deneyimleri karşıladığı bir dönemdir. Gebelik sürecinde olanları hafta hafta incelediğimizde, oldukça mucizevi bir dönem olduğunu ve bebeğin sağlıklı gelişimi için önemli adımları içerdiğini görürüz. Bu süreç hakkında bilgi sahibi olmak, annenin önemli kontrolleri yaptırmasını ve bebeğiyle daha yakın ilişki kurmasını da sağlar.

Yazımızın devamında, hafta hafta gebelik sürecinde yaşananlar hakkında daha detaylı bilgi vereceğiz. “Trimester” olarak adlandırdığımız 3 döneme ayrılan gebelik süreci hakkında daha fazla bilgi almak ve gebelik takibi için ise Op. Dr. Emine Suat'ın  Gaziantep'deki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

1. Trimester Döneminde Hafta Hafta Gebelik

Birinci trimester, gebeliğin ilk 12 haftalık dönemidir. Düşüklerin birçoğu gebeliğin ilk 12 haftalık döneminde meydana gelir. Bu nedenle oldukça hassas bir dönemdir.

Hafta hafta gebelik 1. hafta:

Gebeliğin henüz başlamadığı haftadır. Yumurta döllenme sürecindedir.

Hafta hafta gebelik 2. hafta:

Fertilizasyon (döllenme) ovulasyon olduğu gün. 12-24 saat içinde eğer ortamda sperm var ise ya da ilişki olursa yeni bir hayat başlar. Birkaç gün boyunca tüpte sperm ile döllenmiş yumurta  bir taraftan bölünerek çoğalırken (zigot) bir taraftan da rahime doğru hareket ederek rahim içine varır

Hafta hafta gebelik 3. hafta:

İmplantasyon (yerleşme; nidasyon) endometrium (rahim iç duvarı)  içine yerleşen bölünmüş hücre yumağı ( morula) çok hızlı çoğalarak bebeği oluşturmaya başlar (blastokist) ve gebelik hormonu (hcg)üretilmeye başlar. Bu haftanın sonlarında adet kanamasına 1 hafta varken kanda gebelik testi + çıkar.

Hafta hafta gebelik 4.hafta:

Artık embriyo dönemi başlar. Adet olması gerekirken gecikme olur. idrarda gebelik testi +çıkar. Embriyo haşhaş tohumu büyüklüğü kadar olur. Bazı kadınlar 3. haftanın sonları ve 4. haftanın başlarındanitibaren gebelik testi + olmadan da erken gebelik bulgularını hissedebilirler. Bu bulgular; ağrılı ve şiş göğüsler,  yorgunluk, sık idrara çıkma, bulantı kusma, vücut ısısıartışı, lekelenme ve kanama

Hafta hafta gebelik 5.hafta:

Bebeğinizin hızlı büyür. dolaşım sistemi çalışmaya başlar ve çok zayıf kalp atışları görülür. artık susam tanesi büyüklüğündeyiz.  erken dönem gebelik bulgularına ek olarak gebeliğe bağlı kasık ağrıları olabilir.

Hafta hafta gebelik 6.hafta:

Bebeğinizin burnu, ağzı ve kulakları şekillenmeye ve bağırsak ve beyin gelişmeye başlar. kollar ve bacaklar tomurcuklanır. Kalp dakikada 100-160 atım yapar. Bebeğimiz mercimek büyüklüğüne gelir. Ruhsal durumunuz değişiklik göstermeye başlar. Hormonların etkisi ile bir an neşeli biraz sonra sıkıntılı hissedersiniz.Lekelenmeler normal olabilir. Ancak düşük ve dış gebelik ihtimali nedeniyle mutlaka muayene olmanız gerekir.

Hafta hafta gebelik 7.hafta:

Bebeğinizin büyüklüğü geçen haftaya göre 2 katına çıkar. küçük el ve ayaklar vücuttan çıkan küçük kanatlargibidirBebeğimiz yaban mersini büyüklüğüne gelir.  Sabah bulantıları fazlalaşır.

Hafta hafta gebelik 8.hafta:

Siz hissetmeseniz de bebeğiniz hareket etmeye başlar. sinir hücreleri gelişmeye başlar.Solunum yolları ve akciğer gelişimi başlar.Gözkapağı gözü kapatacak büyüklüğe gelir. Bebeğimiz fasulye tanesi büyüklüğüne ulaşır.Meme büyümesi nedeniyle daha büyük sutyene ihtiyaç olur.Bu haftadan süt kanalları ve keseleri büyümeye başlar. Yorgunluk artar, uyku problemleri başlar.  15-20 dakikalık yürüyüşler faydalı olabilir.  Eğer yapılmamışsa gebelikte yapılması gereken testler yaptırılmalı.

Hafta hafta gebelik 9.hafta:

Gözler,  kulak kıvrımları, burun ve burun delikleri belirgin hale gelir.Hızlı kilo alımı devam eder. Artık daha çok insana benzer. Kalbin 4 odacığa bölünmesi tamamlanır. Bebeğimiz üzüm tanesi kadar olur. Görüntünüz hala gebe gibi değildir ama siz bütün değişikliklerin farkındasınızdır.

Hafta hafta gebelik 10.hafta:

Embryo gelişimi tamamlanır.  Artık fetal dönem başlar.Fetal dönemde organlar ve vücut hızlıca büyür ve olgunlaşır.Cilt hala yarı şeffaf görünümde ince kol ve bacaklar kıvrılabilir ve parmaklar belirgin olarak görülür. Bebeğimiz küçük mandalina kadar olur. Rahim büyüklüğünüz greyfurt kadar olur. hafif kilo alımı başlar. Karın ve kalça bölgesi genişler.  Spora başlamak gerekir. En ideal yüzme ve yürüme.


Hafta hafta gebelik 11.hafta:

Bebeğimiz artık tamamen oluştu. tekme atar, gerilir, hıçkırır ancak bunların hiçbirini hissetmezsiniz. Bebeğiniz incir kadar olur. Bulantı ve kusma azalır. Kendinizi daha iyi hissedersiniz.  Ancak kabızlık ve mide yanmaları başlayabilir.

Hafta hafta gebelik 12.hafta:

Bebeğin refleksleri başlar. parmaklar açılır kapanır, ayaklar bükülür ve ağızda emme hareketleri başlar. Bağırsaklar hızlı büyür, böbrekler idrar üretmeye başlar.  Bebeğiniz küçük limon büyüklüğündedir.  Rahminiz karından hissedilecek büyüklüğe gelir. Reflü olma ihtimali başlayacağı için yemek sonrası hemen uzanmayı bırakmalı.Vajinal akıntıda da artış olur. 2’li tarama testi zamanı.

2. Trimester Döneminde Hafta Hafta Gebelik

İkinci trimester, gebeliğin ikinci 12 haftalık dönemidir. Bu dönemde erken gebelik problemleri de azalır. Dolayısıyla anne adayı fiziksel olarak biraz daha rahattır. Süt kanalları gelişmeye başlamıştır. Hormonal değişimlere de alıştığı için gebeliği kabullenmiş ve bebekle bağ kurmaya başlamıştır.

Hafta hafta gebelik 13.hafta:

İlk trimesterin son haftası. Bebeğin parmak izi oluşur. Uygun ortam olursa cinsiyet görülebilir. Bebeğiniz bezelye kabuğu kadar yaklaşık 7.5 cm ve 30 gr olur. artık düşük ihtimali çok azalır. sabah bulantıları kaybolur ve yorgunluk azalır.Daha mutlu hisseder ve cinsel istekte artış olur.  Memede klostrum (doğumda gelen ilk süt) oluşumu başlar.

Hafta hafta gebelik 14.hafta:

Beyin uyarıları ve yüz kaslarını kullanma başlar. Ultrasonda emme hareketi çok rahat görülür. Laguna denen tüyler oluşmaya başlar. Bebeğiniz büyük limon (8.5 -9 cm) ve ağırlığı 40 gr kadar olur. Bu dönemde karında büyümeniz olmasa gebe olduğunuzu bile hissetmeyebilirsiniz.

Hafta hafta gebelik 15.hafta:

Göz kapakları hala kapalı ancak ışığa duyarlılık olur. Eğer karın bölgesine ışık tutarsak yönünü çevirir. Amniyotik sıvı solunum sistemini doldurarak akciğer gelişimine yardımcı olur. Bebeğiniz elma büyüklüğünde(10 cm) ve yaklaşık 80 gr ağırlığında. Bu dönemde bazı gebelerde burun kanaması görülür. Bunun sebebi kan hacminin artışı ve damarlarda oluşan genişleme ve 2. trimesterde oluşan tansiyon düşmeleri.

Hafta hafta gebelik 16.hafta:

Bacaklar daha gelişmiş ve bebeğin tekmeleri özellikle 2. gebeliği ve zayıf olanlarda hissedilebilir. 18-20 haftaya kadar bebek hareketleri hissedilmeyebilir. Kafa daha kolay yukarı kalkar. Bebeğinizin büyüklüğü avokado kadar yaklaşık 100 gr ve 9cm olur. Uterus simfiziz üstünden 4 parmak yukarıda hissedilir. Bu dönemde 3’lü veya 4’lü test yaptırılmalı (15-18 haftalar arası).

Hafta hafta gebelik 17.hafta:

Bebek eklemlerini ve iskelet sistemini kolayca hareket ettirir.  Kordon büyür, uzar ve daha kalın hale gelir. Bebeğiniz turp büyüklüğünde yaklaşık 150 gr ve 13 cm gelir.Bel ve bacak ağrılarını azaltmak için yarım topuklu ayakkabılar giymek gerekir.  Rüya görmede artış olur.Eğer amniyontez gerekli ise en uygun zaman.

Hafta hafta gebelik 18.hafta:

Bebeğin sinirlerinde myelin kılıf oluşmaya başlar. Kız bebeklerde tüpler oluşur. Erkek bebeklerde penis oldukça belirgin hale gelir. Bebeğiniz dolmalık biber büyüklüğünde 200 gr 14cm olur. Kan basıncınız oldukça fazla düşer. Artık istirahat halindeyken sol yana yatmalı.  Yatış veya oturur pozisyonda ayağa çok ani kalkmamak gerekir. İştahta çok fazla artış olur.

Hafta hafta gebelik 19.hafta:

Bebeğin duyuları koklama, görme, dokunma, tat, ve duyma gelişir. Sesinizi duyabilir. Bebeğinizin büyük domates büyüklüğünde 250 gr ve 15 cm olur. cildinizde değişiklikler başlar. Meme ucunda dudaklarda, yanakta koyulaşmalar başlar ve buna gebelik maskesi denir.Doğumdan sonra bu lekeler azalır. Güneş kremi kullanmak bu lekeleri azaltır.  Uterus’un sağa sola hareketinden dolayı round ligament ağrısı hissedilir.

Hafta hafta gebelik 20.hafta:

Bebeğimiz yutmaya ve sindirim sistemi mekonyum üretmeye başlar.  Bebeğiniz muz büyüklüğünde yaklaşık 300 gr ve 16 cm boyunda. (bu haftaya kadar bebek boyu baş popo arasıölçülür. Bu haftadan sonra baş topuk arası ölçülür.)  gebeliğin yarısı bitti. Uterus göbek hizasına geldi.Demir ve diğer minerallere daha çok ihtiyacınız var.

Hafta hafta gebelik 21.hafta:

Artık bebeğin hareketler iyice belirgin hale gelir. Kaşlar ve dudaklar iyice belirgin olur.  Bebeğiniz havuç büyüklüğünde, yaklaşık 350 gr ve 24 cm olur.  Varisler oluşmaya başlayabilir. Mümkün olduğunca istirahat halinde ayakları yukarı kaldırmak gerekli .

Hafta hafta gebelik 22.hafta:

Bebeğimiz yeni doğanın minik kopyası halini aldı. Gözler oluştu fakat iris hala siyah pigment halinde. İnce tüyler (laguna) cildi kaplar. Pankreas hormon üretimine başlar. Bebeğiniz kabak büyüklüğünde, yaklaşık 450 gr ve 26 cm boyunda. Cilt değişiklikleriniz artmaya devam eder. Kalça, karın ve gögüste sellülitler oluşmaya başlar.  Kaşıntı olabilir. Nemlendirici kremler kullanılabilir.

Hafta hafta gebelik 23.hafta:

Bebeğin kulakları daha iyi duymaya başlar. Akciğerdeki damarlar solunuma hazır hale gelmek için büyümeye başlar. Bebeğiniz mango büyüklüğünde, yaklaşık 500 gr ve 28 cm boyunda. Ayaklarınızda ödem oluşmaya başlar. Bacaklarda ödem olması tehlike işaretidir. Dikkatli olmak gerekir.

Hafta hafta gebelik 24.hafta:

Bebeğimiz hızla büyümeye devam eder. Akciğerde solunum yolları oluşur ve surfaktan üretimi başlar. Bebeğiniz mısır büyüklüğünde, yaklaşık 600 gr olur.Bu haftadan gebelikte şeker hastalığı tespiti için şeker yükleme testi yapılmalı.İri bebek normal doğum olasılığınızı azaltır. Şeker sorunu varsa diyete başlamak gerekli.

20 – 24. haftalar arasında bebeğin akciğer solunum fonksiyonları gelişir. Uzuvlar gelişimini tamamlar ve cilt altı dokuları gelişir. Bu nedenle dört boyutlu ultrasonda bebek rahat bir şekilde görüntülenebilir.

3.Trimester Döneminde Hafta Hafta Gebelik

Gebeliğin üçüncü trimesterı 25. haftadan doğuma kadar olan süreci ifade eder. Bu süreçte bebek hızlı bir şekilde büyümeye devam eder. Bu nedenle anne de sürekli kilo alır ve göbeği büyümeye devam eder. İç organların gelişimi tamamlanır. Bebek kendini dış dünyaya hazırlamaya başlar. Bu nedenle bağışıklık güçlenir ve vücutta depolanan yağ miktarı artar. Son haftalara doğru ise bebeğin başı aşağı, rahim girişine doğru kayar ve doğuma hazırlanır.

Hafta hafta gebelik 25.hafta:

Bebeğin cildindeki kırışıklıkların altı yağ dokusu ile dolmaya başlar ve cilt daha düzgün hale gelir.Saçlar çıkmaya başlar. Bebeğiniz şalgam büyüklüğünde, yaklaşık 700 gr ve 32 cm olur. Sizde de fazladan saç çıkmaya başlar. Ancak doğumdan sonra döküleceğini unutmayın.

Hafta hafta gebelik 26.hafta:

Nefes alıp verme hareketleri başlar ve amniyotik sıvı akciğerlerin içine girip çıkmaya başlar.Erkek çocuklarda testisler iner.  Bebeğiniz taze soğan büyüklüğünde olup yaklaşık 750 gr ve 34 cm boyundadır. Preeklampsi son haftalarda sorun olmasına rağmen bu haftadan itibaren dikkatli olmak gerekir. Ani şişlik (ödem), baş ağrısı, görme bulanıklığı, geçici görme kaybı, üst karın bölgesinde ağrı ve hassasiyet preeklampsi bulgularındandır. Uzun süreli yürüme, oturma, ayakta kalma sırt ağrılarını arttırır.

Hafta hafta gebelik 27.hafta:

Bebekte periyodik uyku ve uyanıklık dönemleri başlar. Beyin çok fazla aktif olmaya başlar. Akciğer büyümesi son halini alır ancak henüz dışarıda nefes alıp verecek olgunlukta değildir. Bebeğiniz karnabahar büyüklüğünde, 900 gr ve 36 cm boyundadır.  2. trimester bitiyor. sırt ağrıları, bacak krampları sıklaşır.

Hafta hafta gebelik 28.hafta:

Bebeğin görüşü kuvvetlenir. Dışarıdan gelen ışığı algılar ve gözlerini kırpar. Bebeğinizin büyük patlıcan büyüklüğünde, yaklaşık 1000 gr ve 37 cm boyundadır. Eğer kan uyuşmazlığı varsa kan uyuşmazlığı iğnesini yaptırmalısınız.

Hafta hafta gebelik 29.hafta:

Kas ve akciğerler olgunlaşmaya devam ediyor.  Kafa gelişen beyin sığabilsin diye daha büyük hale geliyor. Bebeğiniz balkabağı büyüklüğünde yaklaşık 1100 gr ve 38 cm boyunda. Gereken ihtiyaçları karşılamak için daha fazla protein, c vitamini, folik asid ve demire ihtiyaç var ve kemik gelişimi için kalsiyuma. Bu dönemde mide yanmaları, gaz ve kabızlık artmaya başlar.  Uterus’un baskısı nedeniyle hemoroid görülebilir. Yüksek lifli gıdalar, fazla sıvı tüketilmeli ve düzenli egzersiz yapılmalı.

Hafta hafta gebelik 30.hafta:

Bebeğin etrafında yaklaşık 100 ml amniyotik sıvı var. Bebeğiniz lahana büyüklüğünde, yaklaşık 1250 gr ve 40 cm boyunda.  Kendinizi biraz yorgun hisseder ve uyku sorunları yaşamaya başlarsınız. Hormonların etkisi ile eklemlerde gevşeme ve ruhsal değişiklikler (anksiete ve depresyon) başlayabilir.

Hafta hafta gebelik 31.hafta:

Bebek başını bir taraftan diğer tarafa çevirebilir. Çok hareket etmesinden dolayı annede uykusuzluk olabilir. Bebeğiniz kokonat büyüklüğünde, yaklaşık 1500 gr ve 41 cm boyunda. Bu haftadan itibaren yalancı doğum ağrıları (braxton hick kasılmaları) başlar. Bazen erken doğum eylemi başlayabilir. Ağrılar sürekli olursa mutlaka doktorunuza haber verin.

Hafta hafta gebelik 32.hafta:

Bebeğin ayak ve al tırnakları ve gerçek saçları oluşur. Cildi pürüzsüz hale gelir.Bebeğiniz yaklaşık 1700 gr ve 42 cm boyunda. Bu haftadan sonra kalan 7 haftada şimdiye kadar aldığı kilo kadar ağırlığı artacak.Uterus artık diyafram ve mideye baskı yaptığı için nefes darlığı ve mide yanması şikayetleri artar. Sırt ağrılarında artış olur. Gece yatarken yastığınızı yükseltmeniz gerekir.

Hafta hafta gebelik 33.hafta:

İskelet kemiklerinde sertleşme olur ancak kafa kemikleri birleşmez. Doğumda kemikler birbirine yaklaşarak alan daraltır ve doğum daha kolay olur.  Bebeğinizin ananas büyüklüğünde olup yaklaşık kilosu 1800 gr ve boyu 43 cm olur. Ödem ve kilo artışına bağlı sinir sıkışması nedeniyle el ayak ve bileklerde karıncalanma ve hissizlik olabilir.

Hafta hafta gebelik 34.hafta:

Bebeğin yağ dokusu eğer doğum olursa ısı kontrolünü yapacak düzeye gelmiştir.Eğer erken doğum olursa bu haftadan itibaren çok sorun olmadan yaşayabilir. Bebeğiniz kavun kadar olup yaklaşık kilosu 2100 gr ve boyu 44 cm. Yorgunluk yeniden sorun olmaya başlar.

Hafta hafta gebelik 35.hafta:

Böbrekler tamamen gelişti. Karaciğer bazı atık maddeleri yok edecek duruma geldi. Birçok temel fiziksel gelişim tamamlandı.Bebeğiniz büyük kavun kadar ve yaklaşık kilosu 2400gr, boyu 45 cm. karnınız iyice büyüdü.Özellikle sağ tarafta kaburgalar baskı artar.Bu haftadan itibaren doğum şeklini planlamak gerekir.

Hafta hafta gebelik 36.hafta:

Bebeğin vücudundaki tüylerin çoğu dökülür ve cilt verniks kazosa ile kaplanır. Bebeğiniz marul kadar, kilosu 2700 gr ve boyu 46 cm. Bu hafta sonunda bebeğimiz miadına gelmiş olup doğum her an olabilir.  Doğumdan önceki 1-2 hafta hafifleme dediğimiz uterusun tepe noktasının aşağıya inmesi olabilir. Bu inme nefes almanızda rahatlama sağlarken aşağıya olan baskı nedeniyle yürümenizi zorlaştırabilir . Braxton hick kasılmaları gittikçe daha sık ve daha kuvvetli olmaya başlar

Hafta hafta gebelik 37.hafta:

Doğum zamanı gelmiş olsa bile planlı sezaryen yapılacaksa 39. haftaya kadar beklemek gerekir.  Bebeğiniz 2900 gr ve 47 cm büyüklüğünde.  kasılmalarla birlikte vajinal akıntıda artış başlar. Bebek hareketlerini takip etmeniz gerekir. Doğum ile ilgili kaygı ve korkular da artış olur.

Hafta hafta gebelik 38.hafta:

Bebeğin organları tamamen gelişti. Artık dışarı hayata hazırız. Bebeğiniz 3000 gr ve 49 cm.Bundan sonraki en büyük sıkıntımız beklemek.Bütün anne adayları hemen doğum yapacağını düşünür.  Ayak bileklerindeki şişlikler iyice artar. Preeklampsiye tekrar dikkat.

Hafta hafta gebelik 39.hafta:

Erkek bebekler kızlara göre biraz daha ağır olurlar. Bebeğiniz 3150 gr ve 50 cm. Sezaryen doğum yapılabilir.Normal doğum beklenirken bebek hareketleri iyi takip edilmeli ve kontroller aksatılmamalı.

Hafta hafta gebelik 40.hafta:

Kilo tahmini yapmak artık zor.  Bebeğiniz 3300 gr ve 51 cm. 3 günde bir biyofizik profil baktırmalısınız. Eğer sorun yok ve vajinal doğuma engel bir durumunuz yoksa beklemeye devam ederiz.

Hafta hafta gebelik 41.hafta:

Beklemek için son hafta. hala doğum olmamışsa bu hafta sonunda doğum eylemini başlatıcı müdahalelerin zamanı geldi.

Gaziantep gebelik takibi ve hafta hafta gebelik hakkında tüm merak ettikleriniz için kliniğimizi arayabilir; Op. Dr. Emine Suat'dan randevu alabilirsiniz.